Vårda ditt batteri så håller det längre

De flesta litiumbatterier kan förbättra livslängden om de inte är helt fullladdade hela tiden,  på bekostnad av kortare körsträcka.

 Fördelar med  adaptivladdning

En av de viktigaste fördelarna med en adaptiv laddare är dess förmåga att låta dig enkelt styra laddningsnivån på ditt batteri. Det är nu välkänt att de flesta litiumkemister (med undantag för LiFePO4) kan se drastiska förbättringar i kalendertid och cykellivet när de inte hålls vid den nominella fullladdningsspänningen på 4,2 V / cell men istället laddas till en lägre spänning. Således kan elbilstillverkare få 5-8 års batterilegaranti på celler som vanligtvis bara testar till ~ 500 cykler.

Med de flesta ebike-laddare har du ingen möjlighet att ställa in full laddningsspänning och måste acceptera uppladdning upp till 4,2 V / cell. Detta ger det största utbudet på en laddning, men om du inte behöver full kapacitet på ditt batteri på de flesta av dina resor, sänker du batteriets livslängd varje gång du laddar den. I många fall betyder det att du byter ut ditt litiumbatteri för 3-5ooo kr  per vartannat år, när det med rätt hantering kan det vara bestående mer som 4-5 år. I själva verket desto längre från full laddning går du, desto mer uttalade livscykelförbättringar.

Med laddningssimulatorn har vi gjort det väldigt enkelt att producera profiler som laddar ett batteri till en viss procent av sin fulla kapacitet, så att du enkelt kan skapa laddningsgrader för 70%, 80%, 90% och 100% för din pack, och laddningssimulatorn kommer att räkna ut den önskade fullladdningsspänningen för varje. Om du har ett 20Ah-batteri, och typiska resor kräver bara 12Ah eller mindre, skulle 70% laddning (till 14Ah) passa mestadels. Om du visste att du behövde drygt 16Ah för en längre resa så skulle du välja 90% -profilen istället, och när du vill få full räckvidd från batteriet eller låta BMS balansera cellerna, så är det bara ditt enda tillfälle att använda 100% profilen.

Används på detta sätt, kommer en adaptiv laddare att betala sig själv många gånger över bara genom att förlänga nyttjandeperioden för dina dyra litiumbatterier.

Källa: Grin Technologies